Лос: Факти За Най-Големите Елени

{h1}

Лосите са най-големите членове на семейството на елени. Роговете им се проливат всяка зима, а новите прорастват отново през пролетта.

Лос са големи копитни животни (копитни бозайници), идентифицирани по дългите си заоблени муцуни; огромни, сплескани рога; гърбен гръб; тънки крака; и масивни тела. Тези животни живеят в северната част на САЩ, Канада и Европа. В Северна Америка те се наричат ​​лоси; в Европа те се наричат ​​евразийски лосове.

размер

Лосите са най-големите членове на семейството на елени, според отдела за риба и дивеч в Аляска. Те са и най-високите бозайници в Северна Америка. Тяхната височина, от копито до рамото, варира от 5 до 6,5 фута (1,5 до 2 метра). Мъжките са по-тежки от женските; мъжете тежат от 794 до 1323 паунда (360 до 600 килограма), докато женските тежат от 595 до 882 килограма (270 до 400 кг), според Националния природонаучен музей.

Лосът има къси опашки, гърбица на раменете и големи уши, които могат да се въртят, за да им придадат стереофоничен слух. Козината им обикновено е кафява или черна и осигурява отлична изолация от студа. Мъжките лосове, наречени бикове, имат масивни рога. Те могат да растат 6 фута (1,8 м) широки от върха до върха. Роговете се използват само за битка за половинка и те се проливат всяка зима след чифтосване, който продължава от септември до октомври.

Среда на живот

Лосите живеят само в райони, които имат сезонна снежна покривка. Животните предпочитат по-студен климат. Те не могат да понасят температури над 80 градуса по Фаренхайт (27 градуса по Целзий) дълго, защото не могат да се потят, а ферментацията, причинена от храносмилането им, създава голямо количество топлина, според Animal Diversity Web (ADW), база данни, поддържана от Университета на Музей на зоологията в Мичиган.

навици

Лосът се счита за най-малко социалното животно, според ADW. Те са самотни животни, освен когато става въпрос за чифтосване. По време на сезона на чифтосване някои доминиращи мъжки лосове в Аляска ще отглеждат група женски заедно, за да създадат „харемско стадо“. Други мъжки ще се борят с водача на стадото за правото да се чифтосват с женските.

Най-активното време на лоса е при изгрев и залез. Те прекарват времето си в намиране на нови места за паша, хранене и почивка, за да позволят храната им да се усвои, като същевременно винаги внимават за близките хищници, които включват мечки, вълци и пумари.

Диета

Moose е алгонкин (индианско племе), което означава "елтява клонка", според ADW. Това е добро обобщение на това какво ядат лосовете в дивата природа. Те са склонни да пасат на листа, кора, борови шишарки, клонки и пъпки на дървета и храсти. Те също обичат да ядат водни растения като водни лилии.

Лосът има четирикамерни стомаси, както и кравите. Те регенерират частично усвоената храна и "дъвчат кокошката си", според Кевин Джексън, автор на "Moose" (Reaktion Books, 2008). Храната се ферментира в първата камера, а хранителните вещества се извличат в следващите три.

потомство

След гестационен период от 231 дни, женските раждат едно бебе, което се нарича теле. В рамките на първия си ден от живота телетата могат да се изправят сами. Тежат около 35,7 килограма (16,2 кг) при раждането и растат много бързо, натрупвайки 2,2 кг. (1 кг) на ден, докато кърмят.

След 6 месеца телетата се отбиват. На 4 до 6 години те напълно се отглеждат, макар че мнозина никога не стигат до зряла възраст. Около 50 процента от телетата умират поради атаки на мечки или вълци, преди да са навършили 6 седмици, според ADW. След като са възрастни, те имат степен на оцеляване до 95 процента. Оцелелите лосове обикновено живеят около 15 до 20 години.

Лос, уловен от капан за камера на пешеходна пътека.

Лос, уловен от капан за камера на пешеходна пътека.

Кредит: Национален парк / паркове Waterton Lakes Канада

Класификация / таксономия

Лосът е част от семейство Cervidae, което включва черви, карибу, елени, лоси и вапити. Таксономията на лоса, според Интегрираната таксономична информационна система (ITIS), е:

  • царство: Анималия
  • Subkingdom: Билатерия
  • Infrakingdom: Дейтеростомия
  • тип: Чордата
  • Суброд: Прешлени
  • Infraphylum: Гнатостомати
  • Суперкласа: Тетрапода
  • клас: Mammalia
  • подклас: Терия
  • Infraclass: Евтерия
  • Поръчка: Artiodactyla
  • семейство: Cervidae
  • подсемейство: Capreolinae
  • Род и видове: Alces alces, Alces americanus (Американски лос)
  • подвид: Alces alces alces (Европейски лосове), Alces alces caucasicus (Кавказки лос - изчезнал), Alces americanus americanus, Alces americanus cameloides

Докато ITIS и някои изследователи изброяват американския лос като отделен вид, все още има дебат дали е истински вид (Alces americanus) или подвид (Alces alces cameloides), според Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Групата казва: „Необходими са допълнителни изследвания, преди консенсус да подкрепи класификацията на ниво видове“.

Състояние на опазване

Червеният списък на застрашените видове на IUCN категоризира лосите като "най-малко притеснение", тъй като те са много разпространени и изключително обилни, въпреки доста интензивния лов. Очаква се глобалната популация на лоси около 1,5 милиона и нараства. Кавказкият лос е бил ловен до изчезване до началото на 19 век.

Младите лосове са плячка за мечки, вълци и пумари; около половината не живеят след 6 седмици, според ADW. Възрастният лос обаче има голям шанс за оцеляване. Сблъсъците с превозни средства и лосове представляват най-голямата опасност за животните, според Аляска риба и дивеч. Стотици лосове се убиват всяка година в Аляска, която има най-високия процент сблъсъци с лосове в света.

Множеството лос

Множеството от "лос" е "лос" - не "лос" и не "мезе". Според Джордж У. Дън, президент на окръга Кук, Илинойс, множественото число е множествено число в единствено число в много думи, които идват от коренните американски езици. "Това е вярно за повечето индийски имена, било то за племе, като Winnebago и Potawatomi, или за предмет, като папуза", пише той в бюлетин за природата. „Вярно е и за много имена на диви животни, които не са от индийски произход - например: елени, норка и глухар“

Други факти

Moose косата е куха. Този вид козина помага да се изолира животното от студа.

Предните крака на лос са по-дълги от задните. Това помага на лоса по-лесно да прескача нещата, които лежат на пътя му.

Горбата на гърба на лос се причинява от масивни мускули на раменете.

Кожата на кожата, която виси под брадичката на лос, се нарича камбана, според National Geographic.

Широките копита на лос действат като вградени снегоходки, помагайки на лоса да ходи по снега.

Moose може да работи с 35 mph / 56 km / h на къси разстояния и тръс при 20 mph / 32 km / h за по-дълги периоди.

Moose са силни плувци и могат да плуват до 6 mph (9,5 km / h) и до 12,4 мили (20 km). Лосът също може да остане под вода за 30 секунди при плуване.

Допълнителни ресурси

  • Американски природонаучен музей: Лос
  • Национална фондация за дивата природа: Могъщ Лос!
  • National Geographic: Лос
  • Минесота зоопарк: факти на Лос


Видео Добавка: ОТ АТЕИСТА К СВЯТОСТИ.




Изследване


Нещастни Крака: Глобалното Затопляне Заплашва Императорските Пингвини
Нещастни Крака: Глобалното Затопляне Заплашва Императорските Пингвини

Полът На Плешив Орел: Акробатичното Чифтосване На Националната Птица На Америка
Полът На Плешив Орел: Акробатичното Чифтосване На Националната Птица На Америка

Наука Новини


Повече От 20% От Възрастните В Сащ Имат Високорисков Hpv
Повече От 20% От Възрастните В Сащ Имат Високорисков Hpv

Труден Ранен Човеколюбив Плод
Труден Ранен Човеколюбив Плод

Rittenhouse, David
Rittenhouse, David

Потребителите „Летящи Слепи“ При Закупуване На Хранителни Добавки, Казва Експертът
Потребителите „Летящи Слепи“ При Закупуване На Хранителни Добавки, Казва Експертът

Голямата Мистерия На Живота: Какво Точно Е Животът?
Голямата Мистерия На Живота: Какво Точно Е Животът?


BG.WordsSideKick.com
Всички Права Запазени!
Възпроизвеждането На Използваните Материали Оставя Само Prostanovkoy Активна Връзка Към Сайта BG.WordsSideKick.com

© 2005–2020 BG.WordsSideKick.com