Факти За Окелотите

{h1}

Окелотите са малки, диви котки, около два пъти по-големи от домашните котки. Оцелотите са втората по големина петниста котка в южна америка, след ягуарите.

Окелотите са малки, американски диви котки, около два пъти по-големи от домашните котки. Техните палта имат отличителна маркировка в голямо разнообразие от шарки. Всеки модел на окелот е уникален, с тъмни петна върху оранжево, тен и бяло палто.

Думата "окелот" идва от ацтекската дума "тлалоцелот", което означава полеви тигър, според зоологическата градина в Сан Диего. Оцелотите понякога се наричат ​​боядисани леопарди - поради тяхната маркировка - и джудже леопарди - заради тяхната маркировка и техния размер. Окелотите обаче са свързани само отдалечено с истинските леопарди или тигри. Леопардите и тигрите са членове на подсемейството Pantherinae (ревящи котки), а окелотите са в подсемейство Felinae (малки котки).

размер

Подобно на домашните котки, окелотите имат тесни челюстни линии, дълги опашки и тела на крайниците. Докато са по-големи от домашните котки, окелотите стигат само до коляното на възрастен мъж. Оцелотите растат до около 29 до 39 инча (73 до 100 сантиметра) - женските са малко по-малки. Мъжките тежат 15 до 34 фунта. (7 до 15,5 кг), а женските тежат 14,5 до 25 фунта. (6,6 до 11,3 кг), според зоологическата градина в Сан Диего. Оцелотите са втората по големина петниста котка в Южна Америка, след ягуарите.

Среда на живот

Оцелотите се срещат в САЩ, Мексико, Централна Америка и Южна Америка във всяка страна с изключение на Чили. В САЩ тези котки са открити в Аризона и Тексас.

Те са се приспособили към много различни среди, включително трънски храсталаци, крайбрежни блата, мангрови гори, саванни пасища и тропически и субтропични гори, според Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

навици

Тези солидарни диви котки са нощни, което означава, че са активни през нощта и спят през деня. Те спят в дървета и храсти. Всяка вечер те пътуват от 1 до 5 мили (1,6 до 8 километра), за да ловуват и убиват по едно животно на всеки 3,1 часа пътуване, според защитниците на дивата природа.

Окелотите са териториални. Обикновено те имат диапазони от 2,4 до 56 квадратни мили за мъже и 0,62 до 46,6 квадратни мили (1 до 75 квадратни км) за жени. Мъжките територии често се припокриват с няколко женски територии.

Оцелотите не са ревящи котки; Вместо това те „се смеят“, когато са развълнувани и могат да „мърморят“ един на друг, според зоологическата градина в Сан Диего. Те колят по време на ухажване.

Диета

Окелотите ловуват плячка на земята и изкачват дървета, за да ловуват. Те са месоядни, така че ядат само месо. Като месоядни животни, окелотите имат специални зъби за ядене на месо. Те са придирчиви ядци; те ще премахнат козината и перата от плячката си, преди да я изядат. Тогава острите им резци откъсват месо от костта, а задните им зъби нарязват месото на по-малки парчета като ножица.

Обикновено плячката им включва жаби, игуани, зайци, риби, раци, гризачи, маймуни и птици, според National Geographic. За да предотвратят отпадъците, окелотите ще скрият плячката си и ще се върнат, за да я довършат, когато отново са гладни.

Факти за Окелотите: окелотите

потомство

Мъжките и женските окелоти се чифтосват между 5 и 10 пъти дневно по време на сезон на чифтосване, според Университета на Мичиган за животновъдно разнообразие (ADW). Те трябва да се чифтосват толкова много пъти, защото е много трудно да забременеят женски окелот.

Ако женската забременее, тя ще има период на бременност от около 79 до 85 дни и ще роди едно до три бебета. Бебешките окелоти се наричат ​​котенца.

Котетата са много малки по рождение, тежат само 7 до 12 унции (200 до 340 грама). Родени със запечатани очи, котенцата придобиват първия си поглед върху майка си на 14 дни. След това се отбиват на 6-седмична възраст.

Котенцата могат да живеят на територията на майка си до две години, преди да започнат самостоятелно. Женските стават полово зрели на възраст от 18 до 22 месеца, а мъжете стават полово зрели на около 15 месеца. Те живеят средно около 13 години.

Класификация / таксономия

Ето класификацията на окелотите според Интегрираната таксономична информационна система (ITIS):

царство: Анималия
Subkingdom: Билатерия
Infrakingdom: Дейтеростомия
тип: Чордата
Суброд: Прешлени
Infraphylum: Гнатостомати
Суперкласа: Тетрапода
клас: Mammalia
подклас: Терия
Infraclass: Евтерия
Поръчка: Carnivora
подразред: Feliformia
семейство: Felidae
подсемейство: Felinae
род: Leopardus
вид: Leopardus pardalis

ITIS също така изброява 10 подвида. Въпреки това, специализираната група за котки на IUCN казва, че по-скорошен молекулярен анализ е открил само четири отделни клъстера, така че таксономията на окелотите се преглежда.

Състояние на опазване

Като вид окелотите не са застрашени, според IUCN. Те са класифицирани като най-малко притеснителни, тъй като имат широко разпространение - от северна Аржентина до югозападната част на САЩ и население от над 40 000 възрастни в Бразилия. Общото им население варира от около 800 000 до 1,5 милиона, според защитниците на дивата природа.

В определени региони обаче окелотите са изправени пред заплахи. Населението в Колумбия, Аржентина и районите на Бразилия извън басейна на Амазонка са посочени като уязвими. В Мексико и Съединените щати популацията на окелотите е посочена като застрашена. В Тексас броят им е намалял драматично, съобщи групата на специалистите по котки. Счита се, че има само 50 до 80 индивида.

Между 60-те и 80-те години на миналия век се развива широка търговия с кожи според IUCN. Официално бяха комерсиализирани над 566 000 пелети. Палто, изработено от козина от окелот, може да се продаде за $ 40 000, според ADW. Но от 1989 г. окелотите са защитени със забрани за внос на всички видове котки с петна. Ловът е забранен в по-голямата част от Южна и Централна Америка и САЩ.

Окелотите са в списъка на застрашените видове на САЩ и службата за дива природа.

Окелоти като домашни любимци

Двадесет и една държава забранява всички опасни екзотични домашни любимци, включително диви котки; петима (Алабама, Невада, Северна Каролина, Южна Каролина и Уисконсин) нямат закони за отглеждането на опасни диви животни като домашни любимци. Останалите 24 щата позволяват определени видове или изискват разрешителни, според Big Cat Rescue.

Допълнителни ресурси

  • Спасяване на големи котки: Факти на Оцелот
  • Международно общество за застрашени котки: Оцелот
  • IUCN Cat Specialist Group: Ocelot


Видео Добавка: .




Изследване


Драконът На Комодите Женски Спаси След Избухването На Яйцата Си
Драконът На Комодите Женски Спаси След Избухването На Яйцата Си

Инвазивната Норка Заплашва Най-Големия Кълвач В Южна Америка
Инвазивната Норка Заплашва Най-Големия Кълвач В Южна Америка

Наука Новини


Неандерталците Вероятно Са Изградили Тези Подземни Пръстенови Сгради На Възраст 176 000 Години
Неандерталците Вероятно Са Изградили Тези Подземни Пръстенови Сгради На Възраст 176 000 Години

Първият Тест За Атомна Бомба Изложи Американски Цивилни На Радиация
Първият Тест За Атомна Бомба Изложи Американски Цивилни На Радиация

27 Опустошителни Инфекциозни Заболявания
27 Опустошителни Инфекциозни Заболявания

Повече Американци Са Евакуирани От Китай След Мистериозни
Повече Американци Са Евакуирани От Китай След Мистериозни "Звукови Атаки"

Първият В Света Изкуствен Човешки Черен Дроб, Отгледан В Лаборатория
Първият В Света Изкуствен Човешки Черен Дроб, Отгледан В Лаборатория


BG.WordsSideKick.com
Всички Права Запазени!
Възпроизвеждането На Използваните Материали Оставя Само Prostanovkoy Активна Връзка Към Сайта BG.WordsSideKick.com

© 2005–2019 BG.WordsSideKick.com