Прасета, Свине И Глигани: Факти За Свинете

{h1}

Прасетата са бозайници с жилави тела, плоски муцуни, малки очи и големи уши. Те са високо интелигентни, социални животни и се срещат по целия свят.

Прасетата са бозайници с жилести тела, плоски муцуни, които могат да се движат независимо от главите си, малките очи и големите уши. Те са високо интелигентни, социални животни и се срещат по целия свят.

Прасетата са от семейство Suidae, което включва осем рода и 16 вида. Сред тези видове са диви свине, брадавици и пигмейски свине и домашни прасета. Прасето, свиня и глиган по същество описват едно и също животно, но има някои разлики. Глиган е некастрирано мъжко домашно прасе, но означава и диво прасе от всякакъв пол. Хога често означава домашно прасе, което тежи повече от 120 паунда. (54 килограма). Прасетата също се наричат ​​свине.

Прасетата са сред първите животни, които са били опитомени - преди около 9 000 години - в Китай и в регион в сегашната Турция. Азиатските фермери за първи път донесли домашни прасета в Европа преди около 7500 години, според списание Smithsonian.

Домашните прасета произхождат главно от дивата свиня (Sus scrofa) и брадавичното прасе Сулавеси (Sus celebensis), разминавайки се с най-близките си предци преди около 500 000 години според Енциклопедията на живота. Днес на планетата има приблизително 2 милиарда домашни свине, класифицирани предимно като подвид диви свине, т.е. Sus scrofa domesticus или Sus scrofa scrofaспоред Интегрираната таксономична информационна система (ITIS).

размер

Прасетата обикновено тежат между 300 и 700 паунда. (140 и 300 килограма), но домашните прасета често се отглеждат като по-тежки. През 2012 г. свиня на име Реджи постави рекорд с тегло от 1335 паунда. (605,5 кг) в конкурса на "Най-големият глиган" на щатския панаир в Айова, съобщи Радио Айова.

Но дори и масивната Реджи е надвишена от най-голямото домашно прасе на всички времена. Това заглавие отива при покер, наречен Big Norm of Hubbardsville, Ню Йорк, който оглави кантара с огромните 1600 паунда. (726 кг), когато е починал през 2009 г., според Сиракузния пост-стандарт.

Дивите прасета варират значително по размер и тегло. Най-големият глиган е гигантската горска свиня (Hylochoerus meinertzhageni). Роден в повече от дузина страни в Африка, той расте до 6,9 фута (2,1 метра) и е висок 3,6 фута (1,1 м), според Енциклопедията на живота. Въпреки че рядко се вижда, видеоклип на неуловимия звяр е заснет през юни 2018 г. от еколозите в Уганда, съобщи National Geographic.

Най-тежкият глиган е евразийското диво прасе (Sus scrofa), която нараства до 710 lbs. (320 кг.), А най-малкият глиган е пигмейската свиня (Sus salvanius). Тази деликатна свиня нараства на дължина между 55 и 71 сантиметра и достига до 8,8 инча (25 см), висока от копито до рамото. Пигмейската свиня тежи само 14,5 до 21 паунда. (6,6 до 9,7 кг), според зоологическата градина в Сан Диего.

Среда на живот

Глигани, прасета и свине живеят по целия свят, с изключение на Антарктида, Северна Африка и далечна северна Евразия, според Енциклопедията на живота. Например червени речни свине (Potamochoerus porcus), наричани също кустови прасета, се срещат в Африка; бабируси (Babyrousa babyrussa), или свински елени, се срещат в Индонезия; брадавици и висайски свине (Sus cebifrons) произхождат от Филипините.

Дивите прасета обикновено живеят в пасища, влажни зони, дъждовни гори, савани, храсталаци и умерени гори. Всички прасета се клатят в кал, когато имат възможност, тъй като това им помага да регулират телесната си температура и обезкуражава паразитите.

навици

Прасетата са много интелигентни животни. Според преглед, публикуван през 2015 г. в Международния журнал за сравнителна психология, прасетата са „когнитивно сложни“, споделяйки много черти с животни, които обикновено се считат за високо интелигентни. Прегледът анализира откритията от редица проучвания, като предполага, че прасетата са способни да запомнят предмети, да възприемат времето и да използват научената информация, за да навигират в средата си. Прасетата също са игриви и имат широк спектър от поведение на игра - още една индикация за интелигентност при животните, съобщават изследователите.

Те също са много социални. Дивите прасета често пътуват в близки групи, наречени саунери, които обикновено се състоят от две женски и техните млади, според Texas Parks и Wildlife.

Прасетата общуват с най-различни хъркания и скърцания. Краткото дрънкане, по-дългото ръмжене и силен рев ще предупреждават други прасета за приближаваща опасност, според зоологическата градина в Сан Диего. Основната защита на прасетата е бързина, но когато са поставени в ъгъл, бивките им могат да бъдат страхотни оръжия. Долните им бивни могат да бъдат дълги около 3 инча (7 см) и са остри като бръснач.

Диета

Прасетата, глиганите и свинете са всеядни и ще ядат почти всичко. Дивите глигани ядат корени, плодове, гризачи и малки влечуги, съобщава National Geographic. Домашните свине и свине се хранят с фураж, който се произвежда от царевица, пшеница, соя или ечемик. В малките ферми свинете често се хранят "помия", който се състои от зеленчукови кори, плодови кори и други остатъци от храна. Повечето видове прасета преработват растения в задните си храсти; Въпреки това, храносмилането им на целулоза е неефективно, което изисква те да се хранят често, според Енциклопедията на живота.

потомство

Женските прасета, наречени крави или свине, раждат потомство два пъти годишно в постелята на около 12 млади. Детските прасета се наричат ​​прасенца. При раждането прасенцата тежат около 2,5 фунта. (1,1 кг), според National Geographic. В рамките на седмица повечето прасенца ще удвоят теглото си. Когато са на две до четири седмици, прасенцата се отбиват.

Дивите прасета могат да родят по шест за 14 прасенца наведнъж. Тези прасенца ще останат в гнездо за първите си 10 дни и се отбиват след три месеца. Дивите прасета живеят от пет до 20 години.

Състояние на опазване

Дивите свине не са застрашени, според Международния съюз за опазване на природата в Червения списък на застрашените видове. Те са изброени като „най-малко притеснения“ поради „широкия обхват на дивата свиня, изобилието, толерантността към нарушаване на местообитанията и присъствието в много защитени зони“.

Брадавичните свине Сулавеси са изброени като „почти застрашени“; брадатите прасета, брадатите свине от Палаван и филипинските брадавици са „уязвими“; Брадавичните прасета Javan са "застрашени"; и брадавиците от Висаян са „критично застрашени“. Ловът и загубата на местообитания се посочват като причини за намаляването на популациите при тези видове.

Тази статия е актуализирана на 5 октомври 2018 г. от Стария писател на науката на живо, Минди Вайсбергер.

Бележка на редактора: Тази статия е актуализирана в 16:16 EDT на 10 октомври 2018 г., за да отрази корекция. Предишна версия неправилно заяви, че свине не се срещат в Австралия.


Видео Добавка: Съмнения за африканска чума и в свинекомплекса в Бръшлен.




Изследване


Колко Точни Са Прогнозите На Punxsutawney Phil?
Колко Точни Са Прогнозите На Punxsutawney Phil?

„Вегетариански“ Динос Направи Изключение За Миди, Проучвания На Poop
„Вегетариански“ Динос Направи Изключение За Миди, Проучвания На Poop

Наука Новини


Защо Няма Да Прочетете Тази Статия За Деня На Земята (И Защо Това Няма Значение)
Защо Няма Да Прочетете Тази Статия За Деня На Земята (И Защо Това Няма Значение)

Основен Боен Танк Т-80
Основен Боен Танк Т-80

Пакет От Женски Вълци Унищожава Враг Нахлул В Брутална Битка (Видео)
Пакет От Женски Вълци Унищожава Враг Нахлул В Брутална Битка (Видео)

Брахиозавър: Факти За Динозавъра, Наподобяващ Жирафа
Брахиозавър: Факти За Динозавъра, Наподобяващ Жирафа

Проучете Въпроси Дали Жените Са По-Избирателни При Запознанствата
Проучете Въпроси Дали Жените Са По-Избирателни При Запознанствата


BG.WordsSideKick.com
Всички Права Запазени!
Възпроизвеждането На Използваните Материали Оставя Само Prostanovkoy Активна Връзка Към Сайта BG.WordsSideKick.com

© 2005–2020 BG.WordsSideKick.com