Изненадващи Истини За Елените На Дядо Коледа

{h1}

Разберете дали шейните на дядо коледа са изцяло мъжки или просто мъжки и други забавни факти.

Dasher и Dancer и Prancer и Vixen несъмнено следят промените в климата. През 2009 г. броят на елените е спаднал с близо 60 процента поради промените в климата и нарушаването на местообитанията, причинени от хората.

Спадът на елените е гореща тема за повече от само Дядо Коледа и милиони деца по света.

„Карибуто е от централно значение за нормалната функция на северните екосистеми“, казва Джъстина Рей, изпълнителен директор на Обществото за опазване на дивата природа-Канада. „Със своите огромни изисквания за обхват и нужда от непокътнати пейзажи, тези животни служат като тест за лакмус за това дали ще успеем да се погрижим за техните нужди в район, който е под силен натиск.“

Ето някои факти за елени, които могат да ви изненадат (особено последната):

Те всъщност са Карибу. Северни елени и Карибу са две имена за един и същи вид (Rangifer tarandus), като северните елени обикновено се отнасят до домашния сорт, който се отглежда от хората и теглят шейни. Такива елени живеят предимно в Скандинавия и Сибир и обикновено са по-малки с по-къси крака, отколкото техните диви роднини от карибу. В Сибир карибу се наричат ​​"диви" елени. Размерът и теглото на животното варира в зависимост от пола и възрастта, като възрастният карибу достига височина от 3 до 4 фута (около 1 метър) и тежи средно до 375 паунда (170 кг) за мъже и 200 килограма (90 кг) за жени.

Бързи са. Въпреки че те може да не летят, учените казват, че карибусът може да работи толкова бързо, колкото 48 мили / ч в час (80 км в час), въпреки че нормалното им ходене е бавно. Когато е алармиран от хищник обаче, карибу ще тръпне с глава, придържана високо и успоредна на земята, а нормално опасната й опашка се държи във въздуха. Когато бъдете преследвани, той ще галопира бързо.

Те обикалят. Известно е, че Карибу пропътува до 3000 мили (близо 5000 км) за една година, което е най-дългото документирано движение на всеки сухоземен бозайник, според IUCN. Техният колега във водата, гърбичният кит, държи рекорда за най-дълго плаване на бозайници, плуващ на 5 000 мили (8 000 км) до техните балсарски места за размножаване през зимата.

Те могат да се справят със студа. Тези еленови сърни живеят в Аляска, Канада, Скандинавия и Русия, където пасат на растения от тундра. Вместо с кадифен костюм, елените са покрити с кухи косми, които се улавят във въздуха и ги държат добре изолирани от елементите. Плюс това, техните кръвоносни системи пазят по-хладната кръв в крайниците на северните елени да черпят топлина от топлата кръв в основното им тяло.

Те са тихи. Дядо Коледа няма да се притеснява за елените си, които събуждат децата (поне тези без камбани около врата си). Женските елени са склонни да общуват главно през първите месеци след раждането на потомството през лятото, докато мъжките гласуват изключително през есенния период на чифтосване. През други сезони, когато те вокализират, ето как: Учените откриха, че мъжете са оборудвани с голям въздушен сак във врата, който им позволява да излъчват дрезгав тракащ звук или чифтосване. Гърленият зов може да възпира съперничещите мъже, докато привлича потенциална половинка. За женските такива въздушни торбички позволяват на майките да индивидуализират разговорите си, когато общуват с малките си.

Екипажът на Дядо Коледа е изцяло женски. Мъжките елени хвърлят роговете си в края на чифтосния сезон в началото на декември. Женските обаче запазват по-тънките си рога през цялата зима. Ако трябва да се вярва на всички гледки, то това е момчетата, които дърпат мръсния Дядо Коледа и стоките през зимното небе. И това може би е причината Дядо Коледа да е избрал изцяло женски екипаж: мъжки елени носят само 5 процента телесна мазнина, когато Коледа се търкаля наоколо, като е загубила голяма част от мастните си запаси през сезона на чифтосване. Женските елени обаче влизат през зимата, носейки около 50 процента телесни мазнини. Този естествен изолатор, който може да бъде с дебелина няколко сантиметра върху ромовете им, държи елените да се препичат при температури до минус 45 градуса по Фаренхайт (минус 43 градуса по Целзий).

Техните имена: За протокола имената на елените на Дядо Коледа, записани от Климент К. Мур в „Посещение от Свети Никола“, известен също като „Нощта преди Коледа“, са: Дашър, Танцьор, Панчър, Виксен, Комета, Купидон, Donder (или Donner) и Blitzen. И не забравяйте най-известния елен от всички: Рудолф.

  • 10 невероятни неща, които не знаехте за животните
  • Топ 10 най-невероятни пътешествия на животни


Видео Добавка: .




Изследване


Искате Ли Да Знаете Бъдещето? Повечето Хора Не Го Учат
Искате Ли Да Знаете Бъдещето? Повечето Хора Не Го Учат

Карен Панета Прави Компютърното Инженерство Готино
Карен Панета Прави Компютърното Инженерство Готино

Наука Новини


Хубавите Момчета Завършват На Второ Място, Жените Завършват Последни
Хубавите Момчета Завършват На Второ Място, Жените Завършват Последни

Открит Е Най-Старият Вкаменелост На Ембриона
Открит Е Най-Старият Вкаменелост На Ембриона

Рак На Мозъка На Сенатор Джон Маккейн: Какво Представляват Глиобластомите?
Рак На Мозъка На Сенатор Джон Маккейн: Какво Представляват Глиобластомите?

Tech Sandbox: Детската Площадка На Невронното Инженерство
Tech Sandbox: Детската Площадка На Невронното Инженерство

Гените Зад Чертите На Лицето На Фидо
Гените Зад Чертите На Лицето На Фидо


BG.WordsSideKick.com
Всички Права Запазени!
Възпроизвеждането На Използваните Материали Оставя Само Prostanovkoy Активна Връзка Към Сайта BG.WordsSideKick.com

© 2005–2019 BG.WordsSideKick.com