Факти На Гигантската Панда

{h1}

Гигантските панди са известни с пухкавата си бяла и черна козина, но има много други интересни неща за тях, които може да не знаете!

Гигантските панди са мечки, които са родом от Китай, където се считат за национално съкровище. Дори с този възвишен статус гигантските панди са застрашени: само около 1600 живеят в дивата природа, според Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Около 100 живеят в зоологически градини по целия свят.

Размер и описание

Наричани също страхотни панди, меки цветни партита, бамбукови мечки и бели мечки, гигантските панди се отличават от другите панди по големия размер и черно-бялото оцветяване. Смелото оцветяване може да осигури камуфлаж, според Националния зоопарк Smithsonian.

Гигантските панди оживяват своето име. Високи са от 4 до 5 фута (1,2 до 1,5 метра) и тежат до 300 фунта. (136 килограма), според National Geographic, приблизително същото като американска черна мечка. За сравнение, техните далечни роднини, червени панди, са високи само 20 до 26 инча (50 до 65 см) и тежат 12 до 20 фунта. (5,4 до 9 кг).

Среда на живот

В дивата природа гигантските панди се срещат само в отдалечените, планински райони на централен Китай, в провинциите Съчуан, Шаанси и Гансу, според Националния зоопарк. В този район има хладни, влажни бамбукови гори, които са идеални за нуждите на гигантската панда. Гигантските панди правят гъсталаците си от издълбани дървени трупи или пънове от иглолистни дървета, намерени в гората.

Яжте бързо - конете може би идват!

Яжте бързо - конете може би идват!

Кредит: Сю Никълс, Център за системна интеграция и устойчивост на държавния университет в Мичиган.

Диета

Апетитът на гигантска панда за бамбук е ненаситен. Те ядат бамбук 12 часа на ден. Това добавя до 28 паунда. (12,5 кг) бамбук всеки ден, според National Geographic. Но една от причините те да ядат толкова много е, че бамбукът е с ниско съдържание на хранителни вещества, според зоологическата градина в Сан Диего. Гигантските панди също ядат гризачи, риби, насекоми и птици. Яденето на растителност и месо прави тези панди всеядни.

Стомахът на гигантската панда е идеален за храносмилане на бамбук. Стените на стомаха са изключително мускулести, за да усвояват дървесината на бамбука. Стомахът също е покрит отвътре със слуз, която не позволява да се пробие от трески.

навици

Гигантските панди са самотници. Те не харесват да се намират около други панди толкова много, че имат повишено обоняние, което им позволява да знаят кога друга панда е наблизо, за да може да бъде избегната, според National Geographic. Ако друга гигантска панда се сближи, двамата ще се изпотят и ръмжат една върху друга. Понякога дори ще хапят един друг.

Средно територията на гигантска панда е около 1,9 квадратни мили (5 квадратни километра). За да отбележат своята територия, гигантските панди секретират восъчен аромат, който търкат на територията си. Други гигантски панди могат да покажат пола, възрастта, репродуктивното състояние, социалния статус и други от маркера на аромата, според зоологическата градина в Сан Диего.

Единственият път, когато тези панди търсят взаимно, е през сезона на чифтосване. Мъжките ще използват миришещата си способност да намерят женска, когато са готови да се чифтосват.

Братя-близнаци на панда се сближават в зоологическата градина в Атланта и сега имат имена: Мей Лун (може да влезе в лон) и Мей Хуан (може да е hwaan).

Братя-близнаци на панда се сближават в зоологическата градина в Атланта и сега имат имена: Мей Лун (може да влезе в лон) и Мей Хуан (може да е hwaan).

Кредит: Зоопарк Атланта

потомство

Гигантски панди се чифтосват през пролетта. След чифтосване женската ще бъде бременна от 100 до 180 дни. Тогава тя ще роди едно или две малки. Кубчетата тежат само 3 до 5 унции (85 до 142 грама), когато се родят, според зоопарка в Сан Диего и са напълно слепи при раждането си.

На 18 месеца кубчето се отбива и изпраща да живее самостоятелно. По времето, когато женските са на четири до пет години, а мъжките са на шест до седем години, малките са напълно зрели. [Галерия: Снимки на Baby Panda]

Класификация / таксономия

Гигантските панди наистина са мечки. Дълги години учените се питаха дали пандите са вид мечка, миеща мечка или нещо друго. Въпреки това, проучвания на ДНК на панда потвърдиха връзката на пандата с мечки, според зоологическата градина в Сан Диего.

Таксономията на гигантските панди според Интегрираната таксономична информационна система (ITIS) е:

  • царство: Анималия
  • Subkingdom: Билатерия
  • Infrakingdom: Дейтеростомия
  • тип: Чордата
  • Суброд: Прешлени
  • Infraphylum: Гнатостомати
  • Суперкласа: Тетрапода
  • клас: Mammalia
  • подклас: Терия
  • Infraclass: Евтерия
  • Поръчка: Carnivora
  • подразред: Каниформи
  • семейство: Ursidae
  • Род и видове: Ailuropoda melanoleuca

Състояние на опазване

Червеният списък на застрашените видове на IUCN категоризира гигантските панди като застрашени. Това е подобрение. През 80-те години гигантските панди са били изброени като редки от IUCN. От 2008 г., когато беше направена най-новата оценка, имаше „малко съмнение“, че в природата има по-малко от 2500 зрели гигантски панди. Проучване през 2002 г. показва обща популация от около 1600 индивида. National Geographic изчислява, че 100 гигантски панди живеят в зоологически градини.

Предприемат се обаче стъпки за спасяването им. В Китай има 50 резерва на панда, които защитават около 45 процента от местообитанието на гигантската панда, според Световния фонд за дивата природа.

Други факти

Гигантските панди имат специална кост, която се простира от китките им, наречена "псевдо палец", според зоологическата градина в Сан Диего. Те използват псевдо палеца, за да държат и манипулират бамбук.

Гигантските панди ще се изкачат на 13 000 фута (3,962 м) нагоре по планините на родния район, за да се хранят с по-високи склонове през лятото, според National Geographic.

Мъжките панди, подобно на много други бозайници (но не и хора) имат бакулум, костелив прът в меката тъкан на пениса. При повечето мечки тя е права и насочена напред. Въпреки това, в гигантските панди тя е S-образна и насочена назад, според мрежата за разнообразие на животните.

Допълнителни ресурси

  • Зоопарк Сан Диего: Гигантска панда
  • Световен фонд за дива природа
  • Смитсоновски национален зоологичен парк: факти за гигантска панда


Видео Добавка: 10 Динозавров, Снятых на Камеру.




Изследване


Страхът От Паяци Може Да Се Развие Преди Раждането
Страхът От Паяци Може Да Се Развие Преди Раждането

Учените Поставят Скариди На Пътечка
Учените Поставят Скариди На Пътечка

Наука Новини


Snowvember: Какво Причинява Несериозно Студеното Време?
Snowvember: Какво Причинява Несериозно Студеното Време?

Храни, Направени От Бръмбари, Сега Трябва Да Казват Така
Храни, Направени От Бръмбари, Сега Трябва Да Казват Така

Писмото На Страйт
Писмото На Страйт

Размерът На Мозъка Не Е Движил Еволюцията, Изследователските Предложения
Размерът На Мозъка Не Е Движил Еволюцията, Изследователските Предложения

Снимки: Най-Големият Скривалище На Златни Монети, Открити В Израел
Снимки: Най-Големият Скривалище На Златни Монети, Открити В Израел


BG.WordsSideKick.com
Всички Права Запазени!
Възпроизвеждането На Използваните Материали Оставя Само Prostanovkoy Активна Връзка Към Сайта BG.WordsSideKick.com

© 2005–2019 BG.WordsSideKick.com