Фактите На Addax: Изчезване На Застрашени Антилопски Лица

{h1}

Аддаксът е вид антилопа, който живее в сахара. Тя е критично застрашена и в природата може да останат само трима.

Аддаксът е вид антилопа. Аддаксите са известни още като бели антилопи и антилопи с винтове. Те са критично застрашени; може да останат само трима в природата. Изчезването обаче може да не е предстоящо; около 2 000 се съхраняват в зоологически градини и на ранчове по целия свят.

Размер и описание

Мъжките аддакси обикновено тежат от 220 до 300 фунта. (100 до 135 килограма), а женските са с около 10 до 20 процента по-леки, според Encyclopedia Britannica. Те стоят 37 до 45 инча (95 до 115 сантиметра) в рамото.

И жените, и мъжете имат дълги, спираловидни рога, които обикновено са с дължина от 30 до 43 инча (76 до 109 см). Рогата имат от 1,5 до 3 спирални обрати, според мрежата за разнообразие на животните (ADW).

Дългите плоски копита на addax са като снегоходки. Те държат животните отгоре на непрекъснато изместващия се пясък, за да не потъват.

Те имат бели или почти бели палта, които ги поддържат хладни, като отразяват слънчевата светлина.

Среда на живот

Някога аддаксът варираше в северна Африка. Днес единственото население е открито в националния природен резерват Термит и Тин Тума в Нигер, според Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Този район е част от пустинята Сахара.

Аддакси са открити в много различни типове местообитания в Сахара: чакълести и пясъчни равнини, дюнови полета, пясъчни басейни и вдлъбнатини, тигани и вади системи, според IUCN. Те предпочитат по-твърди, опаковани пясъци и по-плоски площи, които поддържат растителността.

навици

Аддаксите са социални същества, които живеят в номадски стада. Тези стада могат да имат пет до 20 члена, което се води от доминиращ мъжки пол. Те не са нощни, но дори и така, през най-горещите времена на лятото те ще спят през деня и ще се хранят през нощта, според Енциклопедия Британика.

Диета

Аддаксите са тревопасни, което означава, че се хранят само с растителност. Тази корава антилопа изяжда тревата, пъпешите, грудките и храсталаците, които може да намери в пустинното си местообитание. Не е необходимо да се притеснявате да откриете оазис за поливане на дупки, тъй като той получава по-голямата част от водата си през растенията, които яде. Аддакситите отделят само сухи изпражнения и концентрирана урина, защото използват всяка част от водата, която изядат.

Addax nasomaculatus, известен още като антилопа с винтове, е най-големият местен бозайник в Сахара

Addax nasomaculatus, известен още като антилопа с винтове, е най-големият местен бозайник в Сахара

Кредит: S1001 ShutterStock

потомство

Гестацията на женския аддакс продължава от 257 до 264 дни. Обикновено жените раждат само едно бебе наведнъж и имат само едно бебе годишно, според ADW.

Бебешките добавки се наричат ​​телета. Телетата са с пясъчен цвят, така че да се съчетаят с обкръжението си, за да ги предпазят от хищници. След 23 до 39 седмици телетата се отбиват и са готови да имат собствени млади на около 2 години, според ADW.

Класификация / Таксономия

Ето класификацията на добавката според Интегрираната таксономична информационна система (ITIS):

царство: Анималия
Subkingdom: Билатерия
Infrakingdom: Дейтеростомия
тип: Чордата
Суброд: Прешлени
Infraphylum: Гнатостомати
Суперкласа: Тетрапода
клас: Mammalia
подклас: Терия
Infraclass: Евтерия
Поръчка: Artiodactyla
семейство: Bovidae
подсемейство: Hippotraginae
род: Addax
вид: Addax nasomaculatus

Състояние на опазване

Аддаксът е почти толкова близо до изчезване в природата, колкото е възможно, и е класифициран като критично застрашен от IUCN. В доклад за 2016 г. IUCN казва, че проучване е открило само три в природата. Докато ловът и отстраняването на живи добавки е незаконен в Нигер, животните са претърпели "масово смущение" от нефтени инсталации, експлоатирани от Китайската национална петролна корпорация, се казва в доклада. Също така, войници, назначени за защита на нефтените кладенци, ловуват и бракониерски добавки.

Докато изчезването в природата може да бъде всичко друго, но не непосредствено, зоологическите градини имат голяма популация на аддакси. Според Encyclopedia Britannica, има повече от 2000 добавки в частни ранчове и в американски и европейски зоологически градини. Възможно е чрез това население да се въведе отново addax в родните им райони.

Допълнителни ресурси

  • Научен американец: Само трима антидалопи Addax са останали в дивата природа?
  • IUCN: Сахарският антилоп Addax е изправен пред неизбежно изчезване
  • Центрове за опазване на оцеляването на видове: Addax


Видео Добавка: .





Научни Открития

Изследване


Наука Новини




Популярни Категории


BG.WordsSideKick.com
Всички Права Запазени!
Възпроизвеждането На Използваните Материали Оставя Само Prostanovkoy Активна Връзка Към Сайта BG.WordsSideKick.com

© 2005–2019 BG.WordsSideKick.com