Факти За Elk

{h1}

Лосове са свързани с елени, карибу и лоси. Те обаче са по-широки от елените, но не са толкова масивни, колкото лосите.

Лосове са членове на семейство Cervidae, което включва карибу, елени и лоси. Подобно на техните роднини, лосове имат масивни рога и дълги крака с копита от кожух.

размер

Лосовете са склонни да бъдат по-широки от елените, но не толкова масивни като лос. Те обикновено са от 1,2 до 1,5 метра от 4 до 5 фута от копита до рамо и тежат 325 до 1100 паунда. (147 до 499 килограма), според National Geographic. Рога на лосове го правят много по-висок. Рога на мъжки лос може да нарасне до 4 фута (1,2 м) над главата му, което го прави висок около 9 фута (2,7 м). Женските нямат рога.

Среда на живот

Лосове се срещат по целия свят. Големите диви популации се срещат най-вече в Северна Америка, в западните Съединени щати от Канада през Източните скалисти острови до Ню Мексико и в северния долен полуостров Мичиган, според Web of Michigan на Animal Diversity Web (ADW). Предпочитат горските гори, но могат да се намерят и в бистри сечи, открити планини, иглолистни блата, гори от трепетлика и трепетлика и иглолистно-твърди гори. Те са склонни да стоят настрана от гъстите гори.

навици

Лосове са социални животни и живеят в групи, наречени стада. Стадата често са доста големи, с 200 или повече членове, според Smithsonian. Някои стада имат над 400 членове. Стадото често е разделено по пол, като мъжките остават в една група, а женските в друга. Макар и разделени, стадата са матриархални, което означава, че се управлява от една женска.

Харемите на лосове са често срещани през сезона на чифтосване. Доминиращ мъж ще има стадо от около шест женски и техните годишни. Мъжкият ще защитава своята територия около женските, докато приключи сезонът на чифтосване.

Лосите са най-активни през сутрините и вечерите. През лятото лосите често ще мигрират към по-високи, по-прохладни, коти и ще мигрират до по-ниски коти през зимата.

Диета

Лосове са тревопасни, което означава, че се хранят само с растителност. Диетата им се променя в зависимост от годината, храненето на треви през лятото и дървесния растеж през зимните месеци, според ADW. Те предпочитат глухарчетата, виолетките, ястребите, айстрата, детелината и гъбите като свои любими лакомства.

Локът се събира на площадката за хранене в Camp Creek в северозападен Вайоминг.

Локът се събира на площадката за хранене в Camp Creek в северозападен Вайоминг.

Кредит: USGS

потомство

Мъжките се наричат ​​бикове, а женските - крави. Кравата обикновено ражда едно бебе наведнъж след шестмесечен гестационен период. Бебешките бебета се наричат ​​телета и тежат около 31 до 35 паунда. (14-16 кг), когато се родят.

След само 20 минути телето може да стои самостоятелно. След 16 дни телето ще се присъедини към стадото и ще завърши отбиването до 60-дневна възраст, според ADW. Лосове са готови да се чифтосват около 16-месечна възраст. Те са склонни да живеят около осем до 12 години, въпреки че понякога живеят до повече от 20 години.

Класификация / таксономия

Ето таксономията на лося според Интегрираната таксономична информационна система (ITIS):

царство: Анималия
Subkingdom: Билатерия
Infrakingdom: Дейтеростомия
тип: Чордата
Суброд: Прешлени
Infraphylum: Гнатостомати
Суперкласа: Тетрапода
клас: Mammalia
подклас: Терия
Infraclass: Евтерия
Поръчка: Artiodactyla
семейство: Cervidae
подсемейство: Cervinae
род: Cervus
вид: Cervus elaphus
подвид:

  • Cervus elaphus alashanicus
  • Cervus elaphus atlanticus
  • Cervus elaphus варварски (Елен от варвари)
  • Cervus elaphus brauneri
  • Cervus elaphus Canadensis
  • Cervus elaphus corsicanus (Корсикански елен)
  • Cervus elaphus elaphus (Wapiti)
  • Cervus elaphus hanglu (Кашмир елен)
  • Cervus elaphus hispanicus
  • Cervus elaphus kansuensis
  • Cervus elaphus macneilli (Еленът на Макнейл)
  • Cervus elaphus maral
  • Cervus elaphus nannodes
  • Cervus elaphus pannoniensis
  • Cervus elaphus songaricus
  • Cervus elaphus wallichii (Шоу)
  • Cervus elaphus xanthopygus
  • Cervus elaphus yarkandensis (Yarkland елени)

Състояние на опазване

Лосите не са застрашени, според Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), тъй като населението нараства, като цяло и има широко разпространение. Днес в Съединените щати и Канада има повече от 750 000 лосове, според Smithsonian.

Други факти

Лосите също се наричат ​​вапити. Това е коренноамериканска дума, означаваща „светъл цвят елен“, според National Geographic. Наричат ​​ги още елен.

Биковете отглеждат нови рога всяка година. Новите рога са покрити с меко покритие, наречено кадифе. Когато мъжките се бият за партньори, те разтриват цялото си кадифе, като разбиват роговете си заедно по време на битки за доминиране.

Роговете на лосове имат общо шест зъба или клони.

Допълнителни ресурси

  • PBS: Elk факти
  • Калифорнийски отдел по риба и дива природа: Програма за управление на лосове
  • Фондация Роки Маунтин Лок: Факти на лосове


Видео Добавка: 50 Facts About Japan.




Изследване


7 Животни, Които Носеха Раници За Наука
7 Животни, Които Носеха Раници За Наука

На Снимки: Древен Рибен Череп От Сибир
На Снимки: Древен Рибен Череп От Сибир

Наука Новини


Подземен Град, Предвиден В Невада
Подземен Град, Предвиден В Невада

Древното Чудовище „Лох Нес“ От Антарктида Счупи Рекорд По Размер На Тялото
Древното Чудовище „Лох Нес“ От Антарктида Счупи Рекорд По Размер На Тялото

Защо Кълвачите Не Получават Главоболие?
Защо Кълвачите Не Получават Главоболие?

Как Ще Работи Кацането На Марс?
Как Ще Работи Кацането На Марс?

Трябваше Ли Хората Да Изчезнат, Трябва Ли Видовете Да Се Възродят?
Трябваше Ли Хората Да Изчезнат, Трябва Ли Видовете Да Се Възродят?


BG.WordsSideKick.com
Всички Права Запазени!
Възпроизвеждането На Използваните Материали Оставя Само Prostanovkoy Активна Връзка Към Сайта BG.WordsSideKick.com

© 2005–2019 BG.WordsSideKick.com